23 november 2018 door Suzanne van der Aa

Hypotheekrenteaftrek gaat dalen

In de komende jaren gaat de hypotheekrenteaftrek dalen. In 2023 mag de hypotheekrente nog maar tegen 37,05% worden afgetrokken.

Hoofdregel
Binnen de inkomstenbelasting geldt de hoofdregel dat wanneer het inkomen van een belastingplichtige in de hoogste schijf inkomstenbelasting wordt belast, ook de aftrekbare kosten tegen dit tarief mogen worden afgetrokken. Een voorbeeld om dit duidelijk te maken. Moet u over de laatste €10.000 van uw inkomen 51,95% inkomstenbelasting betalen en heeft u ook €10.000 aftrekbare kosten, bijvoorbeeld alimentatie, dan worden deze kosten volledig op de top van uw belastbaar inkomen in mindering gebracht. Over de €10.000 alimentatie die u betaalt, krijgt u dus een belastingvoordeel van 51,95%.

Uitzondering
Op deze hoofdregel is een belangrijke uitzondering gemaakt. Deze uitzondering betreft de aftrekbare kosten van de eigen woning, zoals de hypotheekrente, erfpachtcanons en de bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur. Deze kosten worden maximaal in aanmerking genomen tegen een tarief van nu, 2018, 49,5%.

In de komende jaren wordt dit tarief verder verlaagd volgens het onderstaande schema;
2018                49,5%
2019                49,0%
2020                46,0%
2021                43,0%
2022                40,0%
2023                37,05%

Met ingang van 2020 geldt er ook een correctie voor andere aftrekbare posten. Zo zal de aftrek van onderhoudsverplichtingen (alimentatie) in 2023 ook nog maar voor 37,5% worden toegestaan.

Oversluiten hypotheek kan interessant zijn
Wanneer de rente die u nu betaalt hoger is dan de rente die op dit moment in de markt voor vergelijkbare leningen wordt gerekend, kan het aantrekkelijk zijn om de bestaande lening over te sluiten.

Dat kan mogelijk bij dezelfde geldverstrekker en kan u zo de kosten van de notaris besparen. Afhankelijk van de rente die concurrerende banken bieden, kan het toch voordeliger zijn te kiezen voor een andere geldverstrekker.

Op het moment dat u voortijdig aflost, zult u waarschijnlijk te maken krijgen met een boeterente (zie hiervoor ook het andere artikel in deze nieuwsbrief). Hoe hoog de boeterente is, hangt af van hoe lang de oorspronkelijke lening nog duurt en van het verschil tussen de oude en de nieuwe rente. Wel wordt rekening gehouden met uw recht om jaarlijks een bepaald maximum percentage van het geleende bedrag boetevrij af te lossen. Over dit deel hoeft u dus geen boete te betalen.

Doordat de renteaftrek in de komende jaren verder wordt beperkt, loont het eerder om uw bestaande hypotheek over te sluiten.

Wilt u een goed uitgewerkte financiële vergelijking of en zo ja, welk voordeel u behaalt met het oversluiten van uw bestaande hypotheek? Neemt u dan contact met ons op. Wij zijn u hierbij graag van dienst.

 

« Terug naar nieuwsoverzicht

 
 
Welkom Erik!
Geplaatst op 1 december 2018
 
Mijn bedrijf is mijn pensioen. Toch?
Geplaatst op 1 december 2018

Meld me aan voor de nieuwsbrief