23 november 2018 door Suzanne van der Aa

Kunt u comfortabel leven na uw pensioen?

Natuurlijk snapt u dat het belangrijk is om pensioen op te bouwen. Toch zet het de meeste mensen niet aan tot actie. Het eindresultaat? Een pensioengat. Een term die u vast niet onbekend is. Ruim 75% van de Nederlanders heeft een pensioengat. Een schokkend percentage, vindt u ook niet? Hoe dramatisch de cijfers ook zijn en hoe vaak de overheid hier ook campagne over voert, ‘we’ komen niet van dat ene gat om dat andere gat te dichten. Wat houdt ons tegen?

“75% van de Nederlanders heeft een pensioengat.”

Wat zijn de oorzaken?
Eerst even de term ‘pensioengat’. Wat is het überhaupt? Simpel gezegd betekent het dat u niet voldoende geld heeft om een aangenaam leven te leiden na uw pensioen. Jammer, want juist dán heeft u zeeën van tijd om leuke dingen te ondernemen.

Het ontstaan van een pensioengat kan veel oorzaken hebben. Heeft u veel verschillende werkgevers gehad? Bent u gescheiden? Of heeft u minder dan 40 jaar gewerkt? Het is een kleine greep aan situaties, waardoor u (misschien) minder pensioen opbouwt. Op internet vindt u talloze lijsten met mogelijke oorzaken. Handig, want zo ziet u in één oogopslag of u zich daarin herkent. Heeft u dan ook daadwerkelijk een pensioengat? Nee. We leggen verderop uit waarom.

Hoe goed kent u zichzelf?
En nu? U vraagt zich vast af of u ook tot die 75% hoort. En áls dat zo is, dan wilt u dat pensioengat dichten. Groot gelijk! Jammer genoeg loopt het juist op dit punt vaak vast. Aanpakken maakt plaats voor uitstellen. En daar zijn wij mensen ontzettend goed in. U vast ook. Gedragspsychologen hebben daar veel onderzoek naar gedaan. Wilt u uitstelgedrag voorkomen? Lees dan verder voor de uitkomsten. U leert uw eigen gedrag beter begrijpen, waardoor u betere keuzes maakt.

Over de toekomst nadenken vinden wij mensen namelijk erg eng. We associëren ‘ouderen’ eerder met ziekte, armoede en de dood. Niet met vrije tijd, golfen en reizen. Vrij pessimistisch vooruitzicht dus. Daarnaast toont neurologisch onderzoek aan dat ons brein geen onderscheid maakt tussen sparen voor later ‘voor mijzelf’ of ‘voor een volstrekte vreemde’. We kunnen ons niet of nauwelijks inleven in onze ‘bejaarde zelf’.

Wat ook meespeelt is delay discounting. Dit betekent dat als iemand kan kiezen tussen ‘vandaag 100 euro’ of ‘volgend jaar 200 euro’, dan kiest diegene voor ‘vandaag 100 euro’. In ons hoofd neemt de waarde van iets in de toekomst af. Daardoor zijn we ook niet graag bezig met ‘later’. We zien simpelweg de waarde er niet van.

Verder zegt hoogleraar Psychologie Victor Lamme dat onzekerheid over pensioen ook bijdraagt aan uitstelgedrag. Ook al verdiept u zich niet in uw pensioen, u weet dat er ‘gedoe’ over is. „Die onzekerheid creëert angst”, zegt Lamme. „Dat is een heel basale emotie. En als daar geen simpele oplossing voor is, denkt u: wegwezen. Niet meer aan denken.”

Krijg inzicht
Het is duidelijk; verdiepen in uw pensioen is niet leuk en vaak ingewikkeld. Daar hebben we psychologische verklaringen niet eens voor nodig. Zoals we al eerder beschreven, vindt u op internet veel lijsten met mogelijke oorzaken van een pensioengat. Maar, als u zich daarin herkent, dan wil dat niet direct zeggen dat u daadwerkelijk een tekort heeft. Daar komen uiteraard veel meer factoren bij kijken. Daarnaast is een ‘comfortabel pensioen’ erg persoonlijk. Dat ervaart iedereen anders. Juist daarom heeft u iemand nodig die zich in uw situatie verdiept. Daar helpen wij uiteraard graag bij. Inzicht geeft financiële rust en dat creëert emotionele rust.

Wilt u inzicht krijgen in uw pensioen? Neem dan contact met ons op.

 

« Terug naar nieuwsoverzicht

 
 
Cybercrime overkomt mij niet..
Geplaatst op 12 juni 2019
 
Ken uw inbraakrisico
Geplaatst op 12 juni 2019

Meld me aan voor de nieuwsbrief