1 december 2018 door Suzanne van der Aa

Mijn bedrijf is mijn pensioen. Toch?

Pensioen hoef ik niet te doen, want mijn bedrijf is mijn pensioen. Deze opmerking krijgen wij regelmatig te horen van ondernemers die wij spreken over hun financiële zaken. En die gedachte snappen wij goed, want het getuigt van een aantal eigenschappen die u als succesvol ondernemer nodig heeft.

Wees realistisch over de toekomst
Een antwoord vanuit trots, vastberadenheid en geloof in eigen kunnen. En zo’n instelling kunnen wij alleen maar prijzen. Maar, tegelijkertijd vinden wij het onze taak om de waarheid over geld te vertellen. En dus vragen wij meer dan eens: “Op hoeveel waardeert u uw bedrijf dan over 20 jaar als u met pensioen gaat en waar baseert u dat op?”

Vaak krijgen wij een antwoord met een groot bedrag en soms merken wij al wat twijfel. Dit gebeurt vooral als wij doorvragen. “Kent u bedrijven die ineens minder waard werden, terwijl u dat nooit had gedacht?”

Die voorbeelden kennen de meeste mensen wel. Grote bedrijven zijn als Fortis, Imtech of V&D die het loodje leggen. Helaas zijn er lokaal ook vaak genoeg voorbeelden. Een platenzaak, restaurant of IT-bedrijf. Soms was een faillissement te wijten aan pech, soms aan snel veranderde omstandigheden en soms aan slecht ondernemerschap. Eén ding is zeker; in geen van die gevallen had de aandeelhouder dit niet als lange termijnvisie van 20 jaar in gedachten.

“Verkoopt u zichzelf dan mee?”. Dit is een laatste vraag die vooral voor de specialistische ondernemer van belang is. Want anders wordt de vent verkocht en niet de tent.

Wat elke DGA zou moeten doen
Wij zijn overtuigd dat het leven geen generale repetitie is en dat iedereen het beste ervan moeten maken. Dit betekent ook realistisch kijken naar de toekomst. Daar hoort ook het beperken van risico’s bij. Een beleggingstip die vaak wordt gegeven: Stop niet alle eieren in één mandje. Waarom dan wel als DGA met het pensioenkapitaal op één paard wedden? Zou het niet slimmer zijn om hier voorzichtiger mee om te gaan?

Want tenzij u nooit van plan bent te stoppen met werken (zoals Henk en Thea in de afbeelding hierboven), adviseren wij onze klanten om hun bedrijf niet als pensioen te zien. Nee, het is werk dat voldoening geeft en u met veel passie doet. Maar het is niet uw pensioen, want daar moet u zelf voor zorgen op een verantwoorde manier.

Hoe helpen wij u?
1. Vermogen opbouwen via een lijfrente,
2. Vermogen opbouwen via een losse beleggingsrekening in privé,
3. Vermogen opbouwen in de Holding, dat niet gebruikt wordt als werkkapitaal.

En uiteraard zijn er andere mogelijkheden. Want de oplossing is nooit algemeen, maar altijd persoonlijk.

Wij komen graag langs op uw bedrijf om te leren van u als ondernemer. Wij beloven dat wij u de waarheid zullen vertellen over uw geld, zodat u nu en in de toekomst in ieder geval financiële rust heeft!

 

« Terug naar nieuwsoverzicht

 
 
Cybercrime overkomt mij niet..
Geplaatst op 12 juni 2019
 
Ken uw inbraakrisico
Geplaatst op 12 juni 2019

Meld me aan voor de nieuwsbrief