23 november 2018 door Suzanne van der Aa

6 slimme manieren om uw beleggingsrendement te verhogen

Wat zorgt voor rendement in elke beleggingsportefeuille? En hoe oefent u daar invloed op uit?
Als u gaat beleggen met een bepaald doel, eerder stoppen met werken bijvoorbeeld, welke factoren zorgen voor een goed nettorendement? Een rendement dat ook de vijand voor uw geld verslaat; inflatie. Deze vraag lijkt makkelijker te beantwoorden dan die is. Het antwoord van professionals is vaak: “We kijken naar de P/E van de onderliggende aandelen en gaan dan…blablabla”, “Door rekening te houden met de te verwachten economische omstandigheden, zal….jadi jadi jada.”.

Allerlei economische, bedrijfseconomische of politieke omstandigheden hebben gevolgen in de portefeuille. Daar hebben we weinig invloed op, dus laten we eens kijken naar zaken die wél beter te meten zijn.
De volgende lijst loopt op van minst belangrijk naar meest belangrijk. En elk volgend punt kan door verkeerd gebruik alle eerdere punten tenietdoen.

1. Laat je niet verleiden door marketing
Dit is het punt waar de professionals en de media erg druk over doen. Door slimme marketing en mooie verhalen over winnaars en verliezers proberen partijen hun toegevoegde waarde te laten zien. Tuurlijk is een goede selectie belangrijk, maar een groot deel van het resultaat komt door geluk en niet door vaardigheid.

2. Let op goede prijs-kwaliteitverhouding
Kosten zijn belangrijk. Hoe hoger de kosten, hoe lager het rendement. Dit gaat niet volledig op, want voor kwaliteit moet u soms betalen. Het is echter wel van belang om kritisch te blijven. Een onderzoek laat zien dat 1,1% meer kosten wel tot 25% minder opbrengst leidt na 30 jaar.

3. Verdeel uw vermogen
Hoe uw vermogen verdeeld wordt is belangrijk. De optimale verdeling tussen aandelen en obligaties is onderwerp van vele studies. Telkens blijkt dat een goede verdeling belangrijker is dan selectie van de beleggingen. Want ook al selecteert u heel goed, als u maar 15% in aandelen belegt, heeft u minder rendement op de langere termijn dan iemand die in 30% aandelen belegt.

4. Focus op lange termijn beleggen
Hoe langer u heeft, hoe beter uw resultaat. Einstein omschreef ooit het 8e wereldwonder. De magie van het rente-op-rente-effect. Elk jaar dat u toevoegt aan uw horizon kan een groot verschil maken. Hoe zorgt u voor een lange termijn? Door vandaag te beginnen!

5. Stel u nederig op
Als u begint met beleggen, wat weet u er dan vanaf? Weinig tot niets. U gaat dus ervaren wat beleggen betekent. Hoe nederiger u bent en hoe meer u open staat om te leren, hoe beter voor uw resultaat. Als u leert welke fouten u zelf maakt en u hulp durft te vragen, gaat uw rendement met stappen omhoog.

6. Emotie is uw grootste vijand
De grootste impact op uw resultaat komt door uw gedrag tijdens stressmomenten. Vele onderzoeken (bv. van Dalbar) laten zien dat beleggers de grootste vijand zijn voor een goed rendement. Paniek, angst, kuddegedrag en vergelijken zijn hier een paar voorbeelden van. Gemiddeld behalen beleggers nog niet eens het rendement van een spaarrekening. Ze verkopen te snel, kopen te laat, handelen te veel. Dit is bijna altijd te wijten aan de emotie. En dit kunt u onder controle te houden. De beste manier is met een expert samen te werken, die u wijst op de domme fouten die u op het punt staat te maken.

Beleggen is voor veel mensen noodzakelijk. Zonder rendement op uw geld is het simpelweg niet mogelijk om eerder te stoppen met werken, uw inkomen aan te vullen of uw kinderen laten studeren. Helaas is dit geen leuke boodschap. Het goede nieuws is dat beleggers die bovenstaande punten herkennen en erkennen zomaar een prachtig resultaat kunnen halen. En dit leidt tot het behalen van uw wensen en doelen!

Wij helpen u graag! Neem vooral contact met ons.

 

« Terug naar nieuwsoverzicht

 
 
Cybercrime overkomt mij niet..
Geplaatst op 12 juni 2019
 
Ken uw inbraakrisico
Geplaatst op 12 juni 2019

Meld me aan voor de nieuwsbrief