De accu.. kan zorgen voor acuut gevaar

Er is een enorme lijst van attributen die, voorzien van een accu, ons leven aangenamer maken. Maar er is wel een aandachtspuntje….
Het aantal elektrische fietsen groeit nog steeds. Daarnaast zijn er in bijna elk huishouden meerdere mobiele telefoons, tablets en laptops te vinden. Vergeet ook niet het elektrisch gereedschap waarbij accu’s steeds meer vermogen leveren. Er komen steeds meer elektrische apparaten in en rond ons huis en veel van die apparaten werken op lithium batterijen.

En wanneer laden we al die batterijen op?
Dat opladen doen we massaal wanneer we al die apparaten niet gebruiken en wij lekker slapen. Het is toch fijn dat wanneer je wakker wordt alle apparaten weer opgeladen zijn om de dag goed door te komen?
Nee dus. Inmiddels vinden er gemiddeld twee branden per week in woningen plaats waarbij de brandweer het ernstige vermoeden heeft dat deze branden zijn veroorzaakt door accu’s die op dat moment werden opgeladen en waarmee “iets” fout is gegaan. Brand in uw woning terwijl u slaapt? Dat risico wil je toch niet nemen?

Tips om het risico te beperken
Wij kunnen u een aantal tips geven om het risico te beperken:

•           Een open deur misschien. Maar laad accu’s niet ‘s nachts op wanneer u slaapt. Doe dit in de tijd dat u een “oogje” in het zeil kunt houden.

•           Is de accu vol, laat de oplader dan niet in het stopcontact zitten. Natuurlijk is dat wel gemakkelijk want de volgende keer dat u de accu wilt opladen, hoeft u alleen de plug in uw apparaat te steken. Maar wees eens eerlijk: hoeveel moeite is het om de oplader in het stopcontact te steken en na gebruik er weer uit te halen?

•           De oplader van uw mobiel kunt u kwijtraken. U moet dan op zoek naar een nieuwe. Van de buitenkant lijken alle opladers hetzelfde, aan de binnenkant zijn er echter grote verschillen. Gebruik daarom alleen accu’s en opladers die door de fabrikant zijn goedgekeurd, ook al zijn deze wat duurder.

•           Wij hebben het al vaak geschreven: Heeft u nog geen rookmelder, installeer die dan. Bij brand is niet het vuur de grootste vijand maar de rook die u buiten bewustzijn brengt, terwijl u slaapt. Voor een paar tientjes maakt u uw woning echt een stuk veiliger.

Deel dit artikel