Deze simpele manier zorgt voor betere beleggingsresultaten

Hoe zorgen we samen dat je het rendement haalt dat je nodig hebt? Wat is een gouden tip om te zorgen dat je minder last hebt van beursdalingen?

Om jouw financiële doelen te halen, is een goede beleggingservaring nodig. Onderzoek toont namelijk aan dat mensen die onrust hebben over hun beleggingen, slechtere beleggingsresultaten halen (onderzoek door DALBAR). Hoe minder stress iemand ervaart, hoe minder vaak gehandeld wordt op basis van emotie. De kans op een hoger rendement is daardoor groter en het behalen van jouw doelen ook. Zo is het cirkeltje weer rond.

Wat is dan de grote truc om betere beleggingsresultaten te halen?
Het is simpel. Ga maandelijks een vast bedrag inleggen! Oftewel: periodiek inleggen. Dit kan al vanaf 100 euro per maand. Periodiek inleggen zorgt ervoor dat je profiteert van het zogenaamd ‘gemiddeld aankopen’. Omdat je beleggingen aankoopt voor hoge én lage prijzen op willekeurige momenten, betaal je een gemiddelde prijs voor jouw aandelen. Zou je in één keer voor een hoger bedrag aandelen aangekocht hebben, terwijl de koersen hoger staan (en de aandelen dus duurder zijn)? Dan krijg je minder waar voor jouw geld.

Maar is het dan niet duurder om elke maand aandelen aan te kopen in plaats van alles in één keer? Je betaalt ten slotte telkens élke maand weer aankoopkosten.

Het antwoord is gelukkig ‘nee’. Stel je hebt 1.200 euro om te beleggen en over dit bedrag worden aankoopkosten gerekend van laten we zeggen 1%. Koop je in één keer beleggingen aan van deze 1.200 euro? Dan betaal je 1% aankoopkosten, dus 12 euro. Verdeel je deze 1.200 euro over een heel jaar? Met andere woorden: je legt periodiek in. Dan betaal je elke maand 1% aankoopkosten over 100 euro. Dus 1% x 100 x 12 = 12 euro. De aankoopkosten blijven in totaal hetzelfde.

Ook dit is handig aan periodiek inleggen
Door automatisch een vast bedrag in te leggen, haal je de emotie uit jouw aankoopbeslissing. Jouw beleggingservaring wordt daardoor beter, want je ziet minder snel een daling in jouw portefeuille. Wij lichten dit toe. Je hebt twee mogelijkheden:

  • eenmalig 2.400 euro inleggen
  • eenmalig 1.200 euro inleggen en dan maandelijks 100 euro storten. Dus in totaal ook 2.400 euro.

Dit zijn jouw resultaten:

Je ziet dat de periodieke inleg (de blauwe lijn) u een perceptievoordeel geeft. In de grafiek zie je een mooie opgaande blauwe lijn. Dit voelt natuurlijk een stuk prettiger. Ondanks een negatief rendement van -10% in de eerste maand, stijgen jouw beleggingen. Elke maand komt er namelijk weer 100 euro bij. De andere oranje lijn ziet er minder rooskleurig uit, want die is vlakker. Je ziet pas na tien maanden een positief resultaat.

Nóg een voordeel van periodiek inleggen
Met periodiek inleggen voeg je automatisch discipline toe aan jouw beleggingsplan. Waarom? Met een automatische incasso leg je vanzelf in. Dit betekent dat het geen moeite kost om bij te storten en elke storting brengt je dichterbij jouw doel. Het is makkelijker vol te houden dan wanneer je bewust moet besluiten om bij te storten. Irrelevante zaken als: de stand van de beurs of berichten over Trump zorgen dan vaak voor twijfel, en dus uitstel. En geloof me, je kunt van tevoren bedenken dat je rationeel omgaat met zulke nieuwsberichten. Maar toch.. als het daadwerkelijk gebeurt komt er altijd emotie bij kijken.

Kortom
Periodiek beleggen zorgt in het begin voor een goed gevoel en discipline. Dit is nodig om ervaring op te doen als belegger. Daarnaast zorgen de extra stortingen voor een grotere kans op het behalen van uw doelvermogen.

Eén nadeel moeten we overigens wel benoemen.

Stel, je hebt een aanzienlijk bedrag om te beleggen. In plaats van dat je dit bedrag in één keer inlegt, ga je dit grote bedrag maandelijks inleggen. Je profiteert daardoor minder van de kracht van de beurs. Hoe zit dit?

Beleggen doe je voor de lange termijn. En hoe langer jouw vermogen kan profiteren van rente op rente, hoe hoger het verwachte eindbedrag wordt. Als jouw vermogen dus langs de zijlijn staat te wachten, dan levert het vaak op termijn minder op. Wij kunnen je helpen om hierin slimme keuzes te maken.

Wil je meer weten over succesvol vermogen opbouwen en het bereiken van financiële doelen? Neem vooral contact op met ons. Samen zoeken we uit hoe we jouw vermogen strategisch het beste kunnen inleggen om een mooi beleggingsresultaat te krijgen.

Deel dit artikel