Hoe ga je om met een crisis op de beurs?

In het voorjaar van 2020 staat de wereld stil. Verschillende maatregelen worden  genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en dat heeft enorm veel gevolgen. Het heeft impact op ons dagelijkse leven, maar ook op de economie. De flinke beursdaling is jou vast niet onopgemerkt gebleven. Inmiddels is de beurs weer voor een deel hersteld, maar het is onvermijdelijk dat we in de toekomst weer met een daling te maken krijgen. Wat kunnen we van deze coronacrisis leren, zodat we van een volgende beursdaling misschien zelfs kunnen profiteren?

Waar hebben we dit eerder gezien?
Kijk eens naar de schets hieronder. Voor de lezers van dit artikel staat 9/11 waarschijnlijk op het netvlies gebrand. Ook jij weet vast nog waar je was toen je voor het eerst over de aanslag hoorde. Net zoals de andere gebeurtenissen in de schets, had 9/11 grote gevolgen. Mensen durfden niet meer te vliegen, maatregelen bij de douane werden flink aangescherpt én de beurs zakte met -13,1%. Gelukkig duurde het enkel 41 dagen tot dit hersteld was. Beleggers die hun aandelen behielden waren na een dikke maand weer ‘terug bij af’. Hun enige ‘blijvende schade’ is dat ze nu altijd bij hun handbagage de shampoo, tandpasta en deo in een hersluitbare plastic zak moeten meenemen.

Wij vragen ons nu af wat de blijvende aanpassingen gaan zijn vanuit deze coronacrisis. Zullen we elkaar nu voor altijd blijven begroeten met een beleefd knikje of een ‘elbow bump’?

Wat kunnen we hiervan leren?
Zoals wij al stelde in het begin van dit artikel: het is onvermijdelijk dat de beurs nog eens gaat dalen. Laten we in ieder geval het volgende oppikken van deze corona-situatie:

  • Dalingen (en stijgingen) horen bij beleggen. Kijk maar naar de schets.
  • Je kunt profiteren van een beursdaling.
  • Je kunt onrust wegnemen door jezelf rationele vragen te stellen.

Profiteren van een beursdaling
Een van de belangrijkste beurswijsheden is: “Laag kopen, hoog verkopen”. Tijdens de coronacrisis zakte de beurs met 30,8%. Heb je een spaarbuffer en kon je op dat moment nog wat missen? Dan was dat een mooi moment geweest om aandelen bij te kopen. Je koopt ze als het ware in de uitverkoop.

Wat is dan een goed moment om bij te kopen?
Deze vraag krijgen wij vaak. Klanten vragen ons ook of wij weten of de beurs zijn laagste punt al heeft bereikt. En dat is het nu juist. Niemand weet wanneer het laagste punt bereikt is. Ook wij kunnen helaas geen voorspellingen doen. Wat we wél weten is dat als de beurs bijvoorbeeld met 10% zakt, dat de aandelen 10% goedkoper zijn. Heb je een overschot in jouw spaarbuffer? Kun je dat geld missen? Dan is dat een mooi moment om eenmalig wat geld bij te storten. En ja, de beurs zou nog verder kunnen zakken. Maar voor hetzelfde geld (bewuste woordspeling) was dat wel het laagste punt.

Nóg beter is om periodiek te beleggen. Dan leg je maandelijks geld in en profiteer je automatisch van de ‘koopjes’. Neem contact met ons op om dit in te regelen.

Onrust wegnemen
Veel klanten zagen deze beursdaling als kans en stortten juist geld bij. Enkele klanten werden ongerust en wilden hun aandelen juist verkopen. Die onrust is bijna altijd onterecht. Wil je bij een volgende beursdaling bepalen of je jouw beleggingen moet verkopen? Beantwoord dan de volgende vragen:

  • Ben je of is jouw partner ontslagen?
  • Moet je jouw huis gedwongen verkopen?
  • Daalt jouw inkomen?
  • Heb je veel geld nodig voor onverwachte uitgaven?
  • Is jouw doelstelling in de toekomst veranderd?

Als al jouw antwoorden “Nee” zijn, dan is het verstandig om jouw beleggingen niet te verkopen. Er is blijkbaar niks in jouw persoonlijke situatie veranderd waar je plots geld van jouw beleggingsrekening voor nodig hebt. Onthoud: je hebt een lange termijn-doel.

Belangrijk is in ieder geval dat je contact met ons opneemt. Wil je bijstorten? Ben je bezorgd bij een beursdaling? Bel ons! Samen kijken we of je nog op koers ligt of dat we de koers moeten wijzigen om jouw doel te halen.

Deel dit artikel