Zo regel je een betere ‘oude dag’

We worden er hor en dol van inmiddels. De participatiemaatschappij. Iedereen moet meer voor zichzelf zorgen, want de Staat heeft niet meer de mogelijkheden die hij vroeger had. Dus, wordt nu van je verwacht jouw zaken zelf te regelen. Bijvoorbeeld de studieschuld, eerste woning van de kinderen én jouw eigen pensioen. Bij dat laatste helpt de overheid toch nog een handje.

Hoe de belastingdienst je helpt met een beter pensioen
Misschien heb je wel eens gehoord van een lijfrente. Dit zegt de belastingdienst op de website:

“Met een lijfrente zorgt u op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen […] als u met pensioen gaat.”

Dit werkt als volgt. Wij rekenen voor je uit wat je jaarlijks fiscaal voordelig mag storten. Dit heet de jaarruimte. Dit stort je op een beleggingsrekening, zodat je vermogen opbouwt voor later. Vaak klinkt beleggen eng, maar wij laten je graag zien dat dit meevalt als je de tijd hebt.

Deze zogeheten jaarruimte mag je van jouw inkomen aftrekken, waardoor je dus minder belasting betaalt. Anders gezegd: je legt ‘bruto’ in. De belasting betaal je pas later als je de lijfrente laat uitkeren. Wat is dan het voordeel? Voor jouw AOW-leeftijd is het tarief van de inkomstenbelasting hoger dan daarna. Je haalt daarmee dus direct een belastingvoordeel tot wel 17,9% over het inkomen tot ongeveer 35.000 euro.

Een kleine stap nu, een gigantische sprong later
Naast een fiscaal voordeel is er nog een voordeel aan de lijfrente: je mag er niet aankomen. Neem je geld op uit jouw lijfrenterekening? Dan betaal je een forse boete. Dit voordeel klinkt misschien vreemd, maar het helpt je enorm. Onderzoek leert ons dat veel mensen irrationele beslissingen nemen met hun geld. Bijvoorbeeld het verkopen van aandelen na een grote daling of uit impuls bepaalde aankopen doen. Dit gaat niet met jouw lijfrenterekening. Uiteraard kun je wel veranderen van opbouwvorm, maar grote blunders zijn moeilijker te maken. Dit zorgt dat de kleine stap die je kunt zetten door jaarlijks jouw jaarruimte te benutten, je op pensioenleeftijd ineens een veel beter pensioen kan verzorgen.

Hoe mogen wij jou helpen?
Niets is zo ongelijk als ongelijken, gelijk behandelen. Dus voordat je besluit te kiezen voor een lijfrente, adviseren wij je graag wat het beste bij jou past. Want sommige mensen hebben alles goed op orde en hoeven niets meer te regelen, terwijl anderen helemaal geen pensioen hebben. Ook nemen wij jouw hypotheek, inkomen en pensioen van jouw partner en andere belangrijke zaken mee.

De eerste stap die je kunt zetten voor een betere oude dag is contact op nemen met ons via 0412-647855 of info@vanderaa-adviseurs.nl. We helpen je graag bij Van der Aa Financieel Adviseurs.

Deel dit artikel